Becuri xenon – tot ce trebuie stiut

 

 Becuri xenon | Tipuri de becuri xenon | Culorile becurilor xenon

 

Becurile xenon sau HID (High-intensity discharge lamps) sunt de doua feluri : becuri xenon de fabrica (OEM) si becuri xenon aftermarket (AM).

Becurile xenon OEM sunt becurile folosite la masinile dotate cu faruri xenon din fabrica, si pot fi de mai multe tipuri: D1S / R, D2S / R, D3S, D4S.

Becuri xenon D1S

 Bec xenon D1S

Becuri xenon D1R

Becuri xenon D1R

Becuri xenon D2S

Becuri xenon D2S

Becuri xenon D2R 

Becuri xenon D2R

Becuri xenon D3S

Becuri xenon D3S

Becuri xenon D4S

Becuri xenon D4S

Becurile xenon OEM sunt fabricate atat de producatori OEM (Philips, Osram, GE), cat si de producatori aftermarket.

Becurile xenon aftermarket sunt becurile xenon construite special pentru a putea fi montate in locul becurilor halogen din dotarea standard a autovehiculelor. Datorita destiei lor, acestea impart acelasi tip de soclu cu corespondentele lor halogen:

Becuri xenon H1 , Becuri xenon H3 , Becuri xenon H4 / 9003 , Becuri xenon H7 , Becuri xenon H8 , Becuri xenon H9 , Becuri xenon H10 , Becuri xenon H11 , Becuri xenon HB3 / 9005 , Becuri xenon HB4 / 9006 , Becuri xenon HB5 / 9007 , Becuri xenon H13 / 9008 , Becuri xenon H14 , Becuri xenon H15 , Becuri xenon H16

 Aceste becuri sunt fabricate doar de producatori aftermarket ! Nu exista becuri xenon AM (H1, H3, H4, H7, etc) fabricate de Philips, Osram, Valeo, GE, Bosch sau alti producatori OEM ! In schimb, tipurile de becuri OEM (D1S, D2S, D2R, D3S, etc) au fost copiate si sunt fabricate si de producatori AM.

Exista foarte multi producatori aftermarket care fabrica toata gama de becuri xenon, atat H1, H3, H4, etc, cat si D1S, D1R, D2S, D3S, dar dintre acestia, consacrat este producatorul MORIMOTO. Produsele acestuia sunt de foarte buna calitate, comparabile ca performanta chiar cu becurile xenon OEM de la Philips sau Osram.

 

Becurile xenon se caracterizeaza prin temperatura de culoare si prin fluxul luminos emis.

Temperatura de culoare este o caracteristica a luminii vizibile, care are aplicații importante în iluminat, tehnica fotografierii, tehnica înregistrarilor video, etc. Temperatura de culoare a unei surse de lumina este determinata prin compararea cromaticitatii cu aceea a radiatiei unui corp negru. Temperatura de culoare este valoarea radiatiei unui corp absolut negru fierbinte – masurata în grade Kelvin (K) – care este asemenea cu aceea a culorii sursei de lumina.

Temperaturile de culoare ridicate (peste 6000 K) corespund culorilor reci,  gama verde-albastru,  iar temperaturile de culoare mai scăzute (2700-3000 K) corespund culorilor calde: gama galben-roșu.

Ex. temperaturi de culoare:

Sursa de lumina
Bec de 100W
Bec cu halogen
Neon fluorescent
Cer variabil
Lampă cu vapori de mercur
Cer înnorat
Temperatura (K)
2800
3400
3800
5500
6000
6500

 

Fluxul luminos al becurilor xenon se masoara in lumeni. Lumenul (lm) este unitatea de masura derivata a fluxului luminos, o masură a cantitatii totale de lumina vizibila emisa de o sursa. Fluxul luminos difera de putere (flux radiant) prin faptul că masurarea fluxului luminos indica senzitivitatea variabila a ochiului uman la diferite lungimi de unda ale luminii, în timp ce masuratorile asupra fluxului radiant indică puterea totala a luminii emise, independent de capabilitatea ochiului de a o percepe. Un lumen este definit cafiind fluxul emis de o sursa punctiforma și izotropa cu intensitatea de o candela într-un unghi solid de un steradian: 1 lm = 1 cd(candela) •sr(steradian). (Ex: Unghiul solid al sferei are 4•π steradiani, deci o sursă luminoasă care radiaza uniform 1 candela în toate directiile are un flux luminos total de: 1 cd•4π sr = 4π ≈ 12.57 lumeni.)

Este foarte important de stiut faptul ca, la becurile xenon, numarul de grade Kelvin (temperatura de culoare) si numarul de lumeni (fluxul luminos) sunt INVERS PROPORTIONALE ! Asta inseamna ca lumina unui bec xenon,  cu cat este mai rece (are un numar mare de grade Kelvin), cu atat va lumina mai putina (va avea un numar de lumeni redus).

Ca referinta, becurile xenon OEM(de fabrica) au temperatura de culoare intre 4100-5500K. Becurile Osram sau Philips  – la 4100K furnizeaza 3200lm ( ± 450lm in functie de balasturile utilizate).

 

Valorile KELVIN ale becurilor xenon si numarul de lumeni.

 

3000K3000K ~ 2900lm – becurile xenon emit o lumina complet galbena. Becul xenon de 3000K este folosit in propiectoarele de ceata. Lumina galbena imbunatateste vizibilitatea, pe ploaie, ceata, zapada sau lapovita.

 

4300K

4300K ~ 3100lm – lumina este alb-galbuie, exact ca la masinile cu xenon din fabrica. Daca va intereseaza luminozitatea maxima, aceasta este temperatura de culoare de care aveti nevoie.

 

5000K5000K ~ 2900lm – Un compromis foarte bun intre estetic si util: lumina este complet alba, fara nuante de galben sau albastru. Lumina becurilor xenon 5000K este intensa si in acelasi timp confera masinii un aspect modern.

 

6000K

6000K ~ 2600lm – aceasta este cea mai inalta valoare Kelvin pentru care ar trebui sa optati. Lumina emisa este alb-bleu. Desi este o culoare foarte frumoasa, nu este indicata pe ploaie sau vizibilitate redusa. Fluxul luminos este totusi de doua ori mai mare ca la becurile halogen  care produc ~ 1400lm.

 

8000K

8000K ~ 2200lm aceasta temperatura de culoare este inclusa numai in scop demonstrativ. Orice culoare a becurilor xenon mai sus de 6000k ar trebui utilizata numai pentru expozitii. Desi sunt mai luminoase fata de halogene pe asfalt uscat, sunt inutilizabile pe timp de ploaie sau vizibilitate redusa, deoarece spectrul de culoare emis nu ajuta in aceste situatii.

Spune-ți părerea